گنبد ساختمانی نیاوران
گنبد ساختمانی نیاوران
گنبد ساختمانی نیاوران توسط شرکت پایاسازان پارس طراحی و اجرا شده است. امروزه گنبد کاربرد گسترده تری در بناهای مختلف پیدا کرده است و تنها به بناهای مذهبی محدود نمی شود. در کشورهای غربی و حتی در کشور خودمان می توانیم این تغییر و تحول را مشاهده کنیم. گنبد به دلیل معماری زیبایی که دارد می تواند در تزیین انواع بناها و عمارت ها به کار رود. گنبد های ساختمانی از پروژه هایی است که اخیر شرکت پایاسازان پارس بر روی آن کار می کند و نتیج خوبی هم داشته است. برای نمای انواع ساختمان های مهم و بنا به سلیقه مشتری می توان از این گنبدها استفاده کرد.
گنبد ساختمانی
به ساختارهای نیم کره ای که سقف را می سازد، گنبد می گویند و گنبدهای ساختمانی از انواع این گنبد ها می باشد. گنبدها از مصالح گوناگونی ساخته می شوند. گنبدهایی که امروزه به نمادی از یک شهر یا کشور تبدیل شده اند بسته به دوره و تمدنی که آن گنبد را ساخته است، مصالح مختلفی دارند.در شرق باستان گنبدها به عنوان مقبره های ماهوری ساخته میشدند.
گنبد ایرانی جدا از معنای ویژه ای که نزد معماران دارد، در فرهنگ و معماری ایرانی نیز فرم گنبد همواره از جایگاهی خاص برخوردار بوده تا جایی که می توان گنبد را یکی از نمایندگان معماری ایرانی و اسلامی خواند. نمونه این گنبد در زیگورات چغازنبیل و کاخ ساراگون قابل مشاهده هستند. برای استفاده از فرم گنبدی در معماری ایرانی می توان دو دلیل عمده را مثال زد.
- جایگاه اعتقادی ویژه شکل کروی در فرهنگ ایرانی
- مصالح قابل در دسترس
ساخت گنبد
گنبد ایرانی جدا از معنای ویژهای که نزد معماران دارد، همواره در نهاد هر ایرانی حس تعلق را زنده کرده است. گنبد ایرانی با روح ما پیوندی عمیق دارد، این حس را چه در به تماشا نشستن آن از بیرون و چه با غرق شدن در آسمان گنبد از درون بنا میتوان یافت.برای فرم گنبد همواره معانی ویژهای ذکر شده است؛ این معانی نمادین در برخی فرهنگها با یکدیگر اشتراکاتی نیز دارند. ساختمان مربع یا مستطیل شکل که بشن خوانده میشود را نماد زمین و زمینهی گنبد را نماد آسمان خواندهاند. این تعبیر را میتوان در فرهنگهای دیگر نیز مشاهده کرد، به طور مثال در فرهنگ بودایی نیز میتوان گونههایی از این اعتقاد را یافت. استوپا بوداییان و گنبدهای ساخته شده در قسمت مرکزی کلیساهای بیزانس نیز تا حدی گویای این معنی هستند. در فرهنگ اسلامی علاوه بر معانی ذکر شده قوس مقرنسکاری شدهی آن همچون حلقهی واسط زمین و آسمان تلقی میگردد. حضرت رسول(ص) در روایت معراج، گنبد عظیمی را وصف میکند که از صدف سفیدی ساخته شده و بر چهار پایه در چهار کنج قرار گرفته است. پوشش گنبد همچنین به اشتیاق مسلمانان برای تجربهی نیایش زیر سقف آسمان به خوبی پاسخ میدهد.
در معماری رومی نیز میتوانیم فرم گنبدی را مشاهده کنیم. بهترین نمونهی آن را شاید بتوان گنبد پانتئون دانست. تفاوت گنبدهای رومی با گنبدهای ایرانی گذشته از فرم و شکل اجرای آن این است که ساخت گنبدهای رومی، روی زمینهی گرد است. با توجه به سهولت قابل توجه این نوع اجرا در مقایسه با اجرای گنبد بر روی ته رنگ چهارگوش، میتوان دلیل این انتخاب را ریشههای اعتقادی ایرانیان برای ترجیح ته رنگ مستطیل به دایره دانست. این موضوع چه قبل از اسلام(در آتشکدهها) و چه پس از ورود اسلام به ایران(در مساجد) قابل مشاهده است.
دیدگاهتان را بنویسید